Bohoslužby v Chrudimi:
každou neděli 10:15

v Heřmanově Městci: každou neděli 8:45

Dnes je


Pardubická 324, 537 01
telefon: 739 105 160
e-mail: chrudim@evangnet.cz
číslo účtu: 1141278369/0800
IČO: 15054951
ID datové schránky:7x7uxd5

Farářkou sboru je
Magdalena Horáková.


QR kód pro platbu ve výši 100 Kč do sbírky:

Recepty nejen pro postní kuchařku

Recepty na pečené dobroty, které jsme jedli při různých sborových příležitostech a které byly vyžádány k namnožení :-)

Ořechová roláda paní Kantorkové
Vraž tam 4 vejce, ale následujícím způsobem: žloutky umíchat s 10 dkg moučkového cukru (vanilkový cukr asi nebude na škodu) do pěny, bílky ušlehat a lehce vmísit. Přidat 10 dkg mletých vlašských ořechů + 3 dkg strouhanky (žádná mouka, jen na vysypání vymazané formy). Těsto nalít do chlebíčkové formy a upéct. Po vychladnutí rozříznout a naplnit uvnitř a potřít nahoře následujícím krémem:
1 máslo (necelé, možno nastavit pudinkem nebo kaší) utřít s cukrem a ořechy (cukru prý tak od oka, já bych dala asi těch 10 dkg). Ořechů má být cca 6 dkg na 10 dkg másla (tedy cca 15 dkg na kostku másla). Po natření krémem posypat povrch – mletými ořechy.

Královský koláč s plněnými pečenými jablky (Dr. Olga Burianová/ Dr Oetker)
Náplň: 200 g sušených švestek, 4 polévkové lžíce rumu, 1 kávová lžička mleté skořice, 1 balíček pudinku Naturamyl s vanilkovou příchutí, 2 vrchovaté PL curkru, 750 ml smetany ke šlehání, 12 malých (nebo 6-8 větších) jablek
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 bal vanilkového cukru, 150 g změklého másla/margarínu, 1 vejce
Potřebujeme: dortovou formu (průměru 26 cm), vykrajovač jádřinců; 50 g mandlových plátků na zdobení
Příprava:
1. Nakrájíme švestky na malé kousky. Přidáme rum a skořici, promícháme a necháme 1 hodinu odležet.
2. Puding vaříme podle návodu na obale s cukrem a 750 ml smetany. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Jablka oloupeme a pomocí vykrajovače odstraníme jádřince.
3. V míse smícháme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo/margarín a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto. Více jak polovinu těsta vyválíme na pomoučeném válu a vložíme na dno vymazané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme. (El. trouba: 180 st., horkovzdušná: 160, plynová: 3. stupeň) pečeme 15 minut.
4. Korpus necháme zchladnout. Ze zbylého těsta vytvarujeme váleček a rukou přitlačíme k okraji formy tak, abychom vytvořili okraj vysoký asi 4 cm.
5. Jablka naskládáme vedle sebe na korpus a naplníme švestkami. Mezi jablka naneseme pudingovou směs a povrch ozdobíme plátky mandlí. Vložíme do trouby a dopečeme při uvedené teplotě cca70 minut.
6. Koláč necháme ve formě vychladnou. Vyjmeme z formy a podáváme.

Doktorský jablečný štrůdl (J. Skálová/ H. Petříková)
Rozpis: 40 dkg hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanička netučného tvarohu, 20dkg másla/hery (případně od každého 1/2 ), 1 vejce (podle potřeby trochu mléka)
Postup: Vyválíme z těsta placku, posypeme nastrouhanými piškoty, nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, cukr, skořici a zabalíme. Potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce a poklademe povrch závinu poklademe půlkami vlašských ořechů. Pečeme do zlatova.

Markovický koláč s ořechovou polevou (I. Kafková/ její paní tchýně)
1 kelímek smetany/nebo hrnek mléka; 1 kelímek/hrnek cukru; 2 kelímky/hrnky hladké mouky; 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, ze 4 bílků ušlehat sníh (nebo ušlehat celá vejce), špetka soli, citronová kůra. Všechny o smíchat dohromady, vylít na vymazaný pekáč.
Na skoro upečenou buchtu natřít marmeládu a navrch potřít polevou, kterou vytvoříme z: 125 g másla, 1 kelímek cukru, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce mléka, 200 g mletých ořechů – všechno rozpustit, natřít na buchtu a pečeme, až se vytvoří cukrovo ořechová kůrčička .

Jihlavský jablečný koláč (A. Lavická/paní farářová Kabíčková)
Suroviny: 35 dkg polohrubé mouky + 1 a 1/2 prášku do pečiva; 35 cukru krupice/krystal + vanilkový cukr, 35 dkg strouhaných jablek, 1/4 l mléka, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa (1lžička skořice), 10 dkg oleje, 1-2 lžíce rumu.
Postup: Vejce, olej, cukr, rum- zamícháme metlou, pak vmícháme ostatní ingredience. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Pečeme zvolna (cca 30-40 min).
Poleva: 15 dkg cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžíce vlažné vody, 5 lžic rozpuštěného másla, 2 lžíce kakaa. Polevou potřeme (ještě vlažný) koláč a můžeme posypat strouhanými ořechy, kokosem nebo barevným marcipánovým drobením.


© od 2008 Benjamín Skála R. Q. od 2021 L.D.